Baan en gedragsregels

Baan- en gedragsregels Combibaan

Algemeen

We gaan er vanuit dat de gebruikers van de IJsclub Otweg combibaan op zorgvuldige en nette wijze om zullen gaan met de bezittingen van vereniging. Houd het clubgebouw, de kleedruimte en het terrein netjes, ga voorzichtig om met de eigendommen van de vereniging en laat de sanitaire ruimte achter zoals u deze zelf graag aantreft.
Fietsen worden geplaatst in de daarvoor bestemde fietsenrekken en auto’s worden geparkeerd op de parkeerplaats bij het IJsclubterrein en bij drukte langs de weg aan het Paddegat.

Regels op de baan

Om het skaten zo veilig mogelijk te laten verlopen gelden er enkele regels op de combibaan. Als iedereen zich hieraan houdt wordt skaten pas echt leuk en voorkom je blessures.

De baanregels:

– Op de baan rijdt iedereen linksom
– Snelle rijders aan de buitenkant en langzamere rijders meer naar links (binnenkant).
– Snellere rijders passeren rechts en nemen daarbij voldoende afstand tot de langzamere rijders in acht, eventueel waarschuwen door roepen “Hoogop”
– Bij een botsing stoppen beide rijders meteen.
– Alleen aan de rechterbuitenkant van de baan wordt stilgestaan.
– Uitrijden zoveel mogelijk aan de rechterbinnenkant, niet meer dan twee rijders naast elkaar.
– Als je tijdens het uitrijden anderen passeert, dan niet met z’n tweeën naast elkaar maar achter elkaar. Ga na het passeren zo snel mogelijk naar links.
– Wie de baan oversteekt doet dit langs de kortste weg (dus recht oversteken). Maak zoveel mogelijk gebruik van de brug.
– Als je start kijk dan eerst achterom en voorkom dat je anderen hindert.
– Snellere rijders minderen snelheid bij grote drukte.

Verplichte beschermingsmiddelen

Op de Combibaan van IJsclub Otweg is het voor skaters verplicht om een helm te dragen en polsbescherming te gebruiken. Elleboog- en kniebescherming zijn verplicht voor iedereen tot 18 jaar, maar worden geadviseerd voor alle skaters. Tijdens officiële IJsclub Otweg activiteiten, zoals trainingen en wedstrijden, wordt toegezien op het dragen van beschermingsmiddelen.
Onderstaande informatie betreffende de verplichte beschermingsmiddelen is afkomstig van de website www.voorkomblessures.nl. Op deze site is meer informatie te vinden betreffende veiligheid bij het skaten.

Hoofdbescherming

Een helm zorgt ervoor dat de impact tijdens contact tussen het hoofd en de ondergrond (na een val) geabsorbeerd wordt. De klap van de val wordt verdeeld over een groter oppervlak en zo beschermt de helm je tegen oppervlakkig hoofdletsel. Let erop dat een skatehelm is voorzien van een CE-markering en voldoet aan de norm EN 1078 of EN 1080. Een dergelijke helm is namelijk uitvoerig getest en bied je optimale bescherming.
Verder is het van groot belang dat de helm goed past, zodat de helm niet verschuift bij een valpartij en haar effect verliest. Vooral een te grote helm is onveilig.

Let bij aankoop van een helm op de volgende punten:
– Ga naar een speciaalzaak (bij voorkeur: met een groot assortiment).
– Een goede helm past over de slapen.
– Het bandje van de helm maakt achterover kantelen van de helm onmogelijk, maar mag niet in de huid snijden. Daarnaast is het bandje eenvoudig los en vast te maken.
– Bij het schudden van je hoofd moet de helm op zijn plaats blijven zitten, maar de helm mag niet knellen.
– Zorg ervoor dat de helm comfortabel zit en pas verschillende merken met verschillende pasvormen.
– Een helm hoort geen ronde maar een ovale pasvorm te hebben.
– Let erop dat je haar niet in een staart zit tijdens het passen, doe je haar altijd los.
– Een helm moet voldoende luchtgaten hebben, om het hoofd te kunnen koelen.
– Na een val of een flinke klap op de helm moet deze vervangen worden, ook al lijkt de helm niet beschadigd te zijn. Door een val kunnen er in de helm namelijk kleine haarscheurtjes ontstaan, die je zelf niet kunt zien. De schokabsorberende kunststof werkt daardoor echter niet meer zoals het hoort en de helm kan nu makkelijker breken. Je hoofd is bij een 2e val dan niet goed meer beschermd.

Polsbescherming

Polsletsels zijn de meeste voorkomende blessures bij het skaten. Het gaat dan voornamelijk om botbreuken. Het is wetenschappelijk bewezen dat polsbeschermers op een effectieve manier polsletsel helpen voorkomen. Zonder polsbescherming loop je meer dan 10 keer zoveel risico op een polsblessure. De polsbeschermers moeten zijn voorzien van twee kunststof spalken. Deze spalken voorkomen dat de pols overstrekt, verdelen de klachten die op de pols worden uitgeoefend en absorberen schokken. Ook dragen de spalken bij aan het voorkomen van schaafwonden en ander oppervlakkig letsel.
Vroeger waren deze spalken lang en stug. Het risico bestond daardoor dat de krachten van de impact verplaatst werden naar de onderarm en hier een blessure veroorzaakte. Tegenwoordig zijn de meeste polsbeschermers voorzien van betere spalken, die korter en minder stug zijn, waardoor de kans op dergelijk letsel heel klein is.

Kooptips:

De spalken in de polsbeschermer moeten veerkrachtig, sterk en glad zijn.
Zorg dat de polsbeschermer is voorzien van een breed beschermingsstuk bij de handpalm.
De polsbescherming moet door middel van banden stevig aangetrokken kunnen worden. De polsbeschermer moet op zijn plaats blijven zitten tijdens een val!
Wedstrijden
Bij speedskaten wordt vaak gebruik gemaakt van wielrenhandschoenen of handschoenen met een kunststof padding op de handpalm. Deze handschoentjes beschermen alleen tegen oppervlakkig letsel en voorkomen dus geen polsbreuken, terwijl een polsbreuk een veel vervelender blessure is en juist het meest voorkomt bij skaters!
Er zijn momenteel ook polsbeschermers op de markt die voorzien zijn van minder stijve spalken en daardoor meer bewegingsvrijheid geven. Deze polsbeschermers zullen minder effectief zijn dan polsbeschermers met hardere spalken, maar effectiever dan wielrenhandschoenen.

Kniebescherming

Kniebeschermers absorberen de impact van een val en kunnen breuken, schaafwonden en kneuzingen voorkomen. De betere kappen van de kniebescherming zijn van kunststof (polyurethaan of polycarbonaat). Deze zijn flexibel, slijtvast en breken minder snel dan de goedkopere (plastic) kappen. Daarnaast is de bescherming enigszins zacht aan de binnenkant, wat aan de ene kant het draagcomfort verhoogt en aan de andere kant zorgt voor de nodige schokabsorptie.
Ook zorgt de kap er voor dat er na een val doorgegleden kan worden, waardoor de klap van de val wordt verdeeld.
Belangrijk is dat de beschermer bij een val op zijn plaats blijft zitten. Let er daarom op dat de bescherming is voorzien van een sok, zodat deze niet van zijn plaats verschuift. Ook als je ergens tegenaan stoot, mag de beschermer, die met klittenband is bevestigd, niet van zijn plaats gaan.

Elleboogbescherming

Elleboogbeschermers absorberen de impact van een val en kunnen breuken en schaafwonden voorkomen. De betere kappen zijn van polyurethaan of polycarbonaat, deze zijn flexibeler, meer slijtvast en minder breekbaar dan de goedkopere plastic kappen. De kap zorgt er tevens voor dat na een val doorgegleden kan worden, waardoor de klap van de val wordt verdeeld. De bescherming is enigszins zacht aan de binnenkant. Dit verhoogt aan de ene kant het draag comfort en aan de andere kant zorgt deze opvulling voor de nodige schokabsorptie. Belangrijk is dat de beschermer bij een val op zijn plaats blijft zitten. Let er daarom op dat de bescherming is voorzien van een sok, zodat deze niet van zijn plaats verschuift. Ook als je ergens tegenaan stoot, mag de beschermer, die met klittenband is bevestigd, niet van zijn plaats gaan.

EHBO

Tijdens evenementen zal IJsclub Otweg in samenwerking met EHBO vereniging Boskoop zorgen voor adequate EHBO bezetting en AED aanwezigheid. In de kantine van de combibaan is een uitgebreide EHBO-doos aanwezig.
Een aantal IJsclub Otweg functionarissen hebben een opleiding reanimatie gevolgd. Ook zijn zij getraind om met de defibrillator te werken.
Tijdens het recreatief skaten is de kleedruimte geopend, zodat er in noodgevallen gebruik kan worden gemaakt van de hulpmiddelen. Misbruik van deze middelen wordt conform de regels van het huishoudelijk reglement streng gestraft.

Onze sponsoren

Clubblad