Slijpen/materiaalonderhoud

Slijpen en materiaalonderhoud

Om plezierig te kunnen schaatsen is het van belang dat het materiaal in orde is. Schaatsenrijders zijn over het algemeen zuinig en trots op hun materiaal. Zij beseffen dat goed onderhouden schaatsen de snelheid en de techniek alleen maar bevordert.

Hoe vaak moet je je schaatsen slijpen? Sommige schaatsers slijpen na twee keer schaatsen en sommige na vijf keer. Het hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit van het ijs. Wij adviseren om de schaatsen gemiddeld na 4 à 5 trainingen te laten slijpen zodat er altijd met plezier geschaatst wordt. Voor de wedstrijdrijders is het van belang dat zij ervoor zorgen voor de wedstrijd de schaatsen te laten slijpen.

Het slijpen kost dan ook minder tijd als ze niet super bot zijn. De scherpte van de ijzers kan men controleren door met de nagel over de afzethoeken te bewegen. Als er krulletjes van de nagel afschaven, is het mes nog scherp genoeg. Indien op natuurijs wordt geschaatst zullen de schaatsen eerder bot worden door het klunen, de tijdsduur en het vieze ijs.

Tijdens het winterseizoen is het mogelijk om  je schaatsen te laten slijpen. Bij de club of bij Jan van der Hoorn in Ter Aar bijvoorbeeld. 

 

Tarieven

Licentiehouders  € 4,50
Leden  € 5,50
Niet-leden €  7,50

Extra voordelig bij regelmatig slijpen:

Slijpabonnement licentiehouders (6x slijpen) € 20,00
Slijpabonnement leden (6x slijpen) € 25,00

Onze sponsoren

Clubblad