Materiaal (Skeeler)

Skeeleren, inline-skaten: onderhouden van je materialen begint altijd bij een goede basis aan kennis, daarom wordt dit hieronder beschreven.

Skate en skeeler

Het verschil tussen een inline-skate en een skeeler is handig om te weten bij aankoop. In essentie zijn de twee materialen hetzelfde: schoenen met wieltjes en kunnen daarom ook op dezelfde manier onderhouden worden.

Inline-skate

Herkenbaar aan de kleine wielen en hoge schoenen en vaak met een remblokje: goed voor beginnende skaters. De hoge schoen ondersteunt de enkels.

Skeeler

Lage schoenen en grote wielen, vooral voor de gevorderde skaters. De lage schoen biedt ruimte om diep te zitten en dus meer vaart te kunnen maken.

Onderhoud

Hoe vaak moeten skeelers schoon gemaakt worden?

Skeelers moeten minimaal twee keer in een seizoen worden onderhouden om weerstand in de lagers te voorkomen.

Ook na regen moeten skeelers schoongemaakt worden, om roest te voorkomen. Verroeste lagers moeten vervangen worden, wat zonde is.

Hoe maak ik mijn skeelers schoon?

Het belangrijkste onderdeel van een skeeler is de lagers. De wielen kunnen uit de skeeler gehaald worden door de schroeven los te maken. In iedere wiel zitten twee lagers, welke met een imbus of torx (of een ander langwerpig metaal) uit de wiel geduwd kan worden. Iedere lager moet zand en vuil vrij zijn, dit kan door de lagers in een gesloten potje of flesje met reinigingsmiddel (een vet oplossende vloeistof) te doen. Borstel of schud de lagers schoon zodat het vuil eruit komt. Belangrijk is dat daarna de lagers goed droog gemaakt worden: water zorgt dat de lagers gaan roesten. Droog ze met bijvoorbeeld een compressor of een föhn. Nadat ze droog zijn kunnen de lagers met WD-40 ingespoten om zeker te zijn dat al het water weg is.

Hoe verwissel ik mijn wielen?

Tijdens het skeeleren slijten de wielen, over het algemeen ongelijk. De binnenkant slijt meer dan de buitenkant, en de voorste wielen slijten meer dan de achterste. Om de wielen optimaal te gebruiken is het nodig om de wielen gelijkmatig te laten slijten, zodat de vorm van de wiel behoudt. In de afbeelding hieronder is een simpele truc bedacht om de wielen altijd goed te wisselen.

Een ezelsbrug om wielen van skeelers te wisselen om slijtage zo gelijkmatig te laten verlopen.

Is mijn helm nog bruikbaar?

Een helm heeft een ‘houdbaarheids datum’. Doordat een helm is gemaakt van een schuim, wordt het na 4 jaar een verhard materiaal. Om de veiligheid van de helm te garanderen wordt er dus geadviseerd een helm 4 jaar na productie niet te gebruiken. Normaliter is het jaar dat de helm is geproduceerd te vinden op een sticker in de helm.

Laatst geüpdate op 15 november 2024