Sociale veiligheid bij IJsclub Otweg

IJsclub Otweg vindt het belangrijk om onze sporters onbezorgd plezier te laten beleven aan
het schaatsen en inlineskaten. Het NOC/NSF stimuleert en adviseert de KNSB en sportverenigingen om een actief preventief beleid te voeren om grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Zie ook: https://knsb.nl/verenigingen/veilig-schaats-en-skateklimaat/. Het bestuur van IJsclub Otweg onderkent dit en heeft besloten hieraan uitvoering te geven.

Vertrouwenscontactpersoon

IJsclub Otweg heeft twee vertrouwenscontactpersonen (VCP). Bij de vertrouwenscontactpersoon kunnen sporters, ouders en ook trainers aankloppen als het zaken betreft die ze niet direct bij het bestuur willen neerleggen. De belangrijkste taken van een VCP zijn:

  • Laagdrempelig aanspreekpunt zijn – De VCP is er voor iedereen die te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag of zich zorgen maakt over de sociale veiligheid.
  • Luisteren en eerste opvang bieden – De VCP biedt een luisterend oor, toont empathie en ondersteunt zonder oordeel.
  • Informatie en advies geven – Ze informeren over mogelijke vervolgstappen en verwijzen indien nodig door naar professionele instanties.
  • Preventie bevorderen – Samen met het bestuur werkt de VCP aan het creëren van een veilige omgeving, bijvoorbeeld door voorlichting en bewustwording.
  • Geen onderzoek doen of partij kiezen – De VCP is geen hulpverlener en voert geen onderzoek uit. Ze blijven neutraal en vertrouwelijk.

Verklaring omtrent gedrag, wat is het?

Als preventieve maatregel heeft het bestuur besloten dat alle vrijwilligers die met jeugdleden (gaan) werken een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten aanvragen. Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is een document van het ministerie van Justitie en Veiligheid waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld het werken met minderjarigen bij een schaats- of skatevereniging. Een VOG staat ook wel bekend als een ‘bewijs van goed gedrag’.

De vrijwilligers waarvan wij een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verlangen zullen benaderd worden om uitleg te geven en het proces om de verklaring aan te vragen in gang te zetten. De aanvraag wordt door de club voorbereid zodat we gebruik kunnen maken van de regeling gratis VOG.

Verenigingsbrede gedragscodes

Hierin wordt vastgelegd hoe wij in de vereniging met elkaar om willen gaan: wat is normaal en wenselijk gedrag? En hoe zorg je er samen voor dat iedere sporter, trainer en vrijwilliger zich ook zo gedraagt? De uitvoering hiervan heeft onze aandacht en wordt zo snel mogelijk opgepakt.

Vakkundig geschoolde trainer-coaches

Dit is een van de 4V’s van de KNSB. Trainer-coaches stimuleren om zich te ontwikkelen op sociaalpedagogisch vlak. Dat kan bijvoorbeeld door het volgen van de e-learning EBO (Een Beetje Opvoeder). Ook de uitvoering van deze “V” heeft de aandacht van het bestuur en wordt gewerkt aan opvolging.

Verschil tussen een vertrouwenspersoon en een vertrouwenscontactpersoon?

Een vertrouwenspersoon is een professioneel opgeleide begeleider die iemand langere tijd kan ondersteunen bij bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag. Deze persoon kan ook meegaan naar gesprekken met een klachtencommissie of politie. Het is dus een diepgaandere, langdurige rol.

Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is juist bedoeld als eerste aanspreekpunt. Deze persoon biedt een luisterend oor, helpt iemand op weg en verwijst indien nodig door naar een vertrouwenspersoon of andere hulpverlening. De VCP is laagdrempelig en heeft meestal een kortdurend contact.

Laatst geüpdate op 12 juni 2025